Een airfryer is een geweldig keukenhulpmiddel voor degenen die sturen voor een gezondere voedselbereidingsoptie. Maar het kan leiden tot minder dan perfecte resultaten als je niet even oplet. Dus hoe optimaliseer je je gebruik van de airfryer om zijn volledige voordelen te genieten? Hier zijn enkele aanbevelingen.
Wat maakt een airfryer zo bijzonder? Eén van de belangrijkste voordelen is dat het een gezondere benadering biedt ten opzichte van de conventionele friteuse. Uit een studie gepubliceerd in de European Journal of Lipid Science and Technology blijkt dat een airfryer tot wel zeventig procent minder vet kan gebruiken dan een standaard friteuse. Dit betekent een verminderde intake van 45 calorieën per 100 gram frieten. Daarnaast helpt een airfryer om meer antioxidanten en vitamine C in voedsel te behouden vergeleken met frituren.
1. Te vol
Ten eerste, is de verleiding groot om het mandje van de airfryer te vol te stoppen. Omdat de capaciteit van het mandje beperkt is, kan het proberen om zoveel mogelijk voedsel erin te krijgen uiteindelijk resulteren in minder krokante resultaten.
2. Niet voorverwarmen
Het belang van het voorverwarmen van de airfryer wordt vaak over het hoofd gezien. Net zoals een conventionele oven, heeft ook de airfryer een opwarmtijd nodig. Voor een gelijkmatige bereiding van het voedsel, is het essentieel het apparaat voor te verwarmen.
Lees op de volgende pagina de andere veel gemaakte fouten…
3. Niet omschudden
De derde veelvoorkomende fout is vergeten om het mandje halverwege het kookproces te schudden. Door dit te doen, wordt ervoor zorgd dat het voedsel gelijkmatig gebakken wordt en een knapperige textuur krijgt.
4. Onjuiste snacks gebruiken
Controleer of de snacks die je gebruikt geschikt zijn voor een airfryer. Het apparaat verschilt aanzienlijk van een frituurpan, dus gebruik alleen snacks die hiervoor bedoeld zijn.
5. Niet reinigen voor het eerste gebruik
Als je een nieuwe airfryer hebt, zorg er dan voor dat je alle beschermende materialen, zoals piepschuim en plasticfolie, hebt verwijderd voordat je het apparaat voor de eerste keer gebruikt.
6. Scherpe voorwerpen gebruiken
Gebruik geen scherpe metalen voorwerpen, zoals vorken, om je eten te controleren, omdat dit de antiaanbaklaag van het mandje kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan siliconen of houten voorwerpen.
7. Airfryer te dicht bij de muur plaatsen
Plaats je airfryer niet te dicht bij de muur, aangezien het apparaat hete lucht gebruikt. Als het te dicht bij de muur staat, kan dit de luchtcirculatie belemmeren en het risico op oververhitting vergroten.
8. Geen olie gebruiken
Hoewel een airfryer bekend staat om het gebruik van minder olie, heb je soms toch een klein beetje olie nodig voor het beste resultaat. Dit helpt bij de geleiding van hete lucht en voorkomt uitdroging van je gerechten.
9. Bakpapier gebruiken
Het lijkt handig om bakpapier in het mandje te leggen om schoon te blijven, maar dit kan de luchtcirculatie belemmeren en zelfs brand veroorzaken. Het wordt afgeraden om bakpapier te gebruiken.
10. Groente te fijn snijden
Te kleine of te lichte gerechten kunnen door de luchtcirculatie alle kanten op gaan en uitdrogen. Snijd groenten in grove en gelijke stukken voor de beste resultaten.
Kort gezegd zijn er veel zaken waarnaar je moet kijken terwijl je je airfryer gebruikt, om je kookervaring en het uiteindelijke resultaat te verbeteren. Voorkomen van deze drie veelgemaakte fouten is alvast een grote stap in de goede richting.