Zijn Supermarkt Zwarte Olijven Echt?
Heb je ooit een blik of pot met zwarte olijven uit de supermarkt gekocht? Hoewel deze olijven pikzwart lijken, zijn ze eigenlijk niet ‘echt’ zwart. Feitelijk bestaan gladde, pikzwarte olijven in de natuur helemaal niet. Lees verder om meer te weten te komen.
Begrijp het Verschil tussen Groene en Zwarte Olijven
Zoals eerder vermeld in een ander artikel, komen groene en zwarte olijven niet van verschillende soorten bomen. Binnen de olijffamilie (Oleaceae) is er slechts één boomsoort die eetbare olijven produceert: de Olea Europaea.
De Kleur van Olijven: Groen of Zwart
Het kleurverschil tussen olijven ontstaat tijdens hun rijpingsproces. Groene olijven zijn nog niet rijp en worden meestal rond september of oktober geoogst. Zwarte olijven zijn daarentegen rijpe vruchten die een paar maanden later worden geplukt, normaal gesproken tussen december en januari. Hun kleur varieert van donkerbruin tot purper, maar is nooit volledig zwart. Doordat zwarte olijven langer aan de boom blijven hangen, worden ze zachter en ontwikkelen ze een vollere smaak, waardoor ze vaak duurder zijn.
Klik op volgende om verder te lezen
Oogsten: Besparen op Tijd en Geld
Waarom worden olijven dan eerder geplukt? Het antwoord is simpel: om tijd en geld te besparen. Rijpe olijven hebben de neiging om van de boom te vallen en te rotten, wat verlies betekent. Door onrijpe, groene olijven te oogsten, kan men deze risico’s vermijden en besparen op kosten. Bovendien kost het langer laten rijpen van olijven zowel extra tijd als geld.
Chemische Bewerkingen voor ‘Zwarte’ Olijven
Er is een snellere en goedkopere manier om aan zwarte olijven te komen. Groene olijven worden vaak chemisch behandeld om ze als ‘zwarte’ olijven te kunnen verkopen. Dit proces omvat het gebruik van bijtende soda, hetzelfde type soda dat gebruikt wordt als gootsteenontstopper, om de bittere smaak te verwijderen. Daarna worden de olijven gekleurd met ijzergluconaat (E579), waardoor ze gitzwart worden zoals je ze in de supermarkt ziet.
Conclusie
Dus, de volgende keer dat je zwarte olijven koopt in de supermarkt, weet je dat ze een chemische behandeling hebben ondergaan en eigenlijk niet ‘echt’ zwart zijn. Dit besef geeft wellicht een nieuwe kijk op wat je eet en laat je nadenken over de eerlijkheid van voedselmarketing.
(Bron artikel: 24kitchen)