Terwijl je door de supermarkt struint, zie je het vaak kleurrijke groenteschap. Maar als je van gemak houdt, kun je ook kiezen voor groenten in pot of blik. De Keuringsdienst onderzoekt of deze geconserveerde opties echt minder voedzaam zijn, of dat het effect te verwaarlozen is.
Conserven: Geschiedenis en Praktisch Gebruik
Eten uit blik bestaat al heel lang. In de 19e eeuw werd voedsel conserveren door verhitting na het vullen van het blik populair. Hiermee blijven de groenten langer goed. Maar blijft de voedingswaarde gelijk aan die van verse groenten?
Vaak denken mensen dat verse groenten gezonder zijn. Het woord ‘vers’ zorgt bij velen voor associaties met gezondheid. Hierdoor worden groenten in pot of blik soms ten onrechte als minder goed gezien. Maar groenten in blik of pot behouden vaak net zoveel voedingswaarde als verse varianten.
Macronutriënten zoals koolhydraten, vetten en eiwitten blijven behouden bij het conserveren. Omdat groenten snel na de oogst worden verwerkt, blijven de meeste vitamines bewaard, of de groenten nu vers of ingeblikt zijn.
Wel zijn vitamine B en C een uitzondering. Omdat ze wateroplosbaar zijn, kunnen ze beschadigd raken door hitte. Groenten die voorgekookt zijn, hebben minder van deze vitamines, net als verse gekookte groenten of wanneer ze lang bewaard worden.
De Rol van BPA en Wat Op Het Etiket Staat
In conserven kan zout of suiker zijn toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Door het etiket te checken, ontdek je snel of er extra stoffen in zitten.
Ook kan er in ingeblikt eten Bisfenol A (BPA) zitten. BPA kan hormonen verstoren en is soms aanwezig in de binnenlaag van blikken. Een onderzoek van Harvard toonde aan dat mensen die vijf dagen soep uit blik aten, hoger BPA-niveaus in hun urine hadden dan wie verse soep at.
Europese regels leggen strikte limieten op aan hoeveel BPA vanuit de verpakking in voedsel mag komen en werken eraan om BPA helemaal uit verpakkingen te bannen.
Duurzaamheid en Jouw Keuzes
Conserven kunnen een milieuvriendelijke keuze zijn. De groenten worden vaak geteeld in het seizoen en niet in energieverslindende kassen, zoals sommige verse groenten. Hierdoor zijn ingeblikte groenten een goede optie als een groente buiten het seizoen is.
Door voor conserven te kiezen, kun je je ecologische voetafdruk verkleinen. Hoewel groenten tegenwoordig altijd beschikbaar lijken, hebben conserven het voordeel dat ze niet afhankelijk zijn van energie-intensieve verwarmde kassen of verre import.