Onze vriezer is echt een uitkomst omdat het ons eten voor dagen, weken of zelfs maanden goed houdt. Sommige dingen moet je echter echt niet in de diepvries zetten. Ze kunnen de kou niet aan of zijn helemaal niet bedoeld om bevroren te worden. Ben je benieuwd welke producten dit zijn? Ik was echt verbaasd dat nummer #3 absoluut niet in de vriezer hoort!
1. Champagne
Heb je ooit zin gehad in een ijskoude champagne, bijvoorbeeld tijdens Oud en Nieuw of een ander feestje, en merkte dat je vergeten was ‘m te koelen? Misschien dacht je eraan om het snel in de vriezer te zetten. Maar echt, doe dat niet! De bubbels in champagne kunnen ervoor zorgen dat de fles ontploft, met champagne en glasscherven in je vriezer als gevolg. Een betere optie is om een ijsemmer met water te gebruiken om je champagne te koelen.
2. Eieren
Je moet echt geen eieren invriezen. Als eieren bevriezen, dan zetten ze uit, kunnen er schadelijke bacteriën groeien en barst de schaal vaak. En, zeg nou zelf, een bevroren ei ziet er toch totaal niet appetijtelijk uit?
3. Gefrituurd voedsel
Gefrituurde snacks, zoals frietjes of krokante kip, smaken niet meer zo goed na het opnieuw invriezen. Die lekkere knapperige buitenkant wordt namelijk slap als je het weer invriest.
Het is daarom het beste om gefrituurd eten meteen op te eten nadat je het hebt bereid. Dingen zoals diepvriesfrietjes die nog in hun winkelverpakking zitten, kunnen natuurlijk wel de vriezer in!
4. Yoghurt
Bevroren yoghurt zoals je die wellicht in gedachten hebt, krijg je niet als je verse yoghurt in de vriezer doet. De consistentie verandert en komt meer in de buurt van kwark, en hij kan gaan schiften als hij ontdooit.
Wanneer je yoghurt ontdooit, wordt deze klonterig en waterig, met een risico op een zure smaak. Maar als je de verandering in structuur niet erg vindt, kan je ‘m nog steeds eten.
5. Bier
Bier hoort ook niet in je vriezer thuis. Het kan ervoor zorgen dat een blikje vervormt en bijna niet meer te drinken is. In het ergste geval leidt het tot een explosie.
Bier in een glazen flesje kan leiden tot barsten van het glas of het eraf schieten van de dop. Als een bevroren blikje bier intact blijft, laat het dan in de koelkast ontdooien en open het voorzichtig als je het wilt drinken!
6. Avocado
Sommigen denken dat je avocado’s kunt invriezen, maar dat is geen goed idee. Ja, technisch gezien kan het, maar de smaak, kleur, en textuur lijden er enorm onder. Je krijgt een bruine, bittere avocado!
Bovendien wordt de vrucht zacht, slijmerig en sponsachtig en smaakt totaal niet meer vers. Hoewel je het technisch gezien kunt invriezen, is het resultaat verre van optimaal!
7. Ontdooid vlees
Soms moet je vlees ontdooien om een maaltijd te bereiden. Maar zodra vlees of zeevruchten ontdooid zijn, moet je het nooit nog eens invriezen. Het opnieuw invriezen en ontdooien van vlees verhoogt de kans op voedselvergiftiging aanzienlijk!
Veranderingen in je plannen kunnen voorkomen, maar vlees en vis kun je echt niet meer opnieuw invriezen.
8. Kaas
Kaas invriezen heeft vergelijkbare effecten als andere zuivelproducten; het verandert van textuur en wordt brokkelig. IJskristallen bij lage temperaturen tasten zowel de smaak als textuur van kaas aan. Bevriezen en vervolgens ontdooien verandert de waterinhoud, waardoor de moleculaire structuur wordt afgebroken en de kaas brokkelig wordt. Vooral verse kazen zoals Queso Fresco of Brie reageren slecht op invriezen.