Wie zegt dat je je portemonnee moet plunderen voor zogenaamde ‘superfoods’ als quinoa, chiazaadjes of gojibessen om gezond te kunnen eten? In vele huishoudens staat al een bijzonder gezonde ‘superfood’ in het keukenkastje: havermout. Dit eenvoudige graanproduct is één van de gezondste voedingsmiddelen die er bestaan en het consumeren ervan kan voor allerlei gezondheidsvoordelen zorgen. Hier zijn vijf redenen waarom je de dag zou kunnen overwegen te starten met een kom havermout.
Rijk aan voedingsstoffen
Filosofeer je over de voedingssamenstelling van havermout, dan ontdek je dat het rijk is aan voedzame vezels en proteïnen. Daarnaast bevat het tal van onmisbare vitamines en mineralen zoals ijzer, magnesium, zink, selenium, vitamine B, calcium en kalium. Zonder twijfel indrukwekkend voor een voedingsmiddel met een relatief laag calorieverbruik; met ongeveer 150 calorieën voor een portie van 40 gram.
Cholestrol
Havermout kan ook een belangrijke rol spelen bij het beheersen van je cholesterolniveaus. Door de grote hoeveelheden bèta-glucaan, een soort oplosbare vezel, draagt het bij aan de cholesterolhuishouding in het lichaam. In de darmen wordt die oplosbare vezel deels vloeibaar en vormt daar een dikke gel-achtige substantie. Deze substantie bindt zich aan galzuren rijk aan cholesterol in de darm en helpt ze uit het spijsverteringsstelsel en dus uit het lichaam te verwijderen. Er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat havermout het totale cholesterol- en LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol dat de aders kan blokkeren) kan verminderen.
Gewichtsbeheersing
Havermout kan bovendien bijdragen aan gewichtsbeheersing. Hoewel er geen directe relatie is aangetoond tussen havermoutconsumptie en gewichtsverlies, suggereren onderzoeken wél dat het kan helpen bij het reguleren van de eetlust. Een vezelrijk dieet kan namelijk helpen bij het verminderen van de trek in tussendoortjes.
Bekijk de rest van de voordelen op de volgende pagina…
Spijsvertering
Een goede spijsvertering is iets dat we allemaal nastreven, en havermout kan daar zeker aan bijdragen. Het vezelrijke karakter van havermout helpt de stoelgang te reguleren en constipatie te vermijden. Bovendien is er bewijs dat bèta-glucaan, dat prominent aanwezig is in haver, de diversiteit aan darmbacteriën kan verhogen en zo kan bijdragen aan de beheersing van diverse spijsverteringsaandoeningen, waaronder diarree, verstopping en het prikkelbare darmsyndroom.
Bloedsuikerspiegel
De laatste, maar zeker niet de minste, reden om havermout te overwegen als onderdeel van je dagelijkse dieet is de manier waarop het kan bijdragen aan de stabilisatie van je bloedsuikerspiegel. Hoewel er meer onderzoek nodig is, zijn er aanwijzingen dat haver de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid kan verbeteren. Dit effect is voornamelijk te danken aan het vermogen van bèta-glucaan om een dikke gel te vormen die de opname van suikers in de bloedbaan vertraagt.
Vergeet niet dat wanneer je op zoek bent naar havermout in de supermarkt, deze meestal gemaakt wordt van gerolde haver. Dit wordt geproduceerd door havergrutten te stomen en te rollen, en is even gezond als de ‘gewone’ haver omdat ook hier de volledige haverkorrel wordt gebruikt. Ook haverzemelen, de buitenste laagjes van de haverkorrels, zijn een optie. Ze zijn rijk aan oplosbare vezels en bevatten relatief veel eiwitten.
Hoewel havermout op zichzelf al een gezonde keuze is, is het belangrijk om op te letten voor toegevoegde smaakstoffen. De appel- en kaneelvarianten klinken misschien heerlijk, maar kunnen veel suiker bevatten. Het is daarom raadzaam om zelf fruit en kruiden toe te voegen aan je havermout. Vermijd tevens kant-en-klare haverproducten met een hoge suikerinhoud.
Wil je profiteren van alle gezondheidsvoordelen die haver te bieden heeft, laat het dan deel uitmaken van een gebalanceerd dieet met andere volkoren granen, fruit, groenten, mager zuivel en magere eiwitten.