
De dunne draadjes op bananen, ook wel “vezels” genoemd, worden vaak verwijderd omdat ze als onaangenaam worden ervaren. Ze hebben echter enkele gezondheidsvoordelen. Deze vezels bevatten voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, waaronder vitamine C en vitamine B6. Bovendien bevatten ze voedingsvezels, wat goed is voor de spijsvertering. Dus voordat je die draadjes verwijdert, bedenk dat ze eigenlijk bijdragen aan de voedingswaarde van de banaan.

Het gezondste deel van de banaan
In Nederland eten we gemiddeld zo’n 720 miljoen bananen per jaar, wat neerkomt op ongeveer 42 bananen per persoon per jaar. Bananen zijn een van de meest verkochte producten in Nederlandse supermarkten. Maar van die 720 miljoen bananen belanden de draadjes, samen met de schil, vaak in de prullenbak. Dit is eigenlijk zonde, want de draadjes zijn het gezondste deel van de banaan. Lees snel verder op de volgende pagina voor wat er zo gezond is aan die bananen sliertjes.
De draadjes, ook wel floëem genoemd, hebben als functie om water en voedingsstoffen vanuit de plant naar de vrucht te transporteren. Dit proces ondersteunt de groei van de banaan. Omdat de draadjes voedingsstoffen transporteren, zijn ze rijk aan stoffen die niet alleen gunstig zijn voor de banaan zelf, maar ook voor ons als consumenten. Ze bevatten onder andere voedingsvezels, vitamine A en B6, evenals kalium. Deze stoffen blijven aanwezig in de draadjes, zelfs nadat de banaan is geplukt. Door de draadjes te consumeren, kun je dus extra gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen.
Naast hun gezondheidsvoordelen hebben de draadjes nog een handige functie: ze kunnen helpen bepalen of de banaan rijp is. Als de voedingsstoffen nog niet gelijkmatig zijn verdeeld in de banaan, zitten de draadjes strak om de banaan gewikkeld en is deze nog niet rijp. In dit stadium is het beter om de banaan niet te eten, omdat je lichaam de banaan slechts gedeeltelijk kan verteren. Wanneer de draadjes los om de banaan heen zitten, is de banaan rijp en kun je deze met een gerust hart eten.