Het vervelende moment waarop je ontdekt dat de mandarijnen die je net hebt gekocht uit de supermarkt teleurstellend droog en oud zijn, is voor velen bekend. Mandarijnen vormen immers een favoriete snack die naast heerlijk ook nog eens zeer voedzaam is. Vanzelfsprekend wil je dit soort teleurstellingen zo veel mogelijk vermijden, en gelukkig is daar iets aan te doen. We bieden je een handige methode om nooit meer een verkeerde keuze te maken bij de aankoop van mandarijnen.
Zonneschijn en temperatuur spelen een belangrijke rol in het rijpingsproces van de mandarijn. Als er te weinig zonlicht is, moet de vrucht langer aan de boom blijven hangen. Dit kan resulteren in een minder zoet en sappig product wanneer ze eenmaal in de supermarkt liggen. Ook kunnen hoge temperaturen tijden het rijpen, of het gebruik van het rijpingshormoon ethyleen om het rijpingsproces te versnellen, resulteren in uitgedroogde mandarijnen.
Maar hoe kunnen we voorkomen dat we een slechte mandarijn kopen? Lees verder…
André Dietz, mede-eigenaar van Citrus Sebastia, herkent de vaak ervaren teleurstelling bij de aankoop van een net mandarijnen. Hij deelde deze inzichten met het AD: “Soms smaakt de ene mandarijn heerlijk, terwijl de volgende tegenvallend is. Het lijkt altijd een gok wanneer je mandarijnen koopt in de supermarkt.”
Maar hoe kunnen we voorkomen dat we een slechte mandarijn kopen? Volgens Dietz is er een eenvoudige manier. Door zachtjes in de mandarijn te knijpen, kun je voelen of er lucht tussen de schil en de vrucht zit. Als dat het geval is, is de mandarijn waarschijnlijk uitgedroogd. Verder kun je aan de mandarijn ruiken. Als je de zoete geur al aan de buitenkant kunt ruiken, is dat een goed teken. Als je dat niet kunt, is er waarschijnlijk een waslaag op de mandarijn aangebracht, een techniek die wordt gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Mandarijnen met zo’n waslaag kunnen soms tot een maand in de koelkast bewaard worden.
Als je ongelukkigerwijs toch een net met uitgedroogde mandarijnen hebt gekocht, is er nog steeds hoop. Je kunt het sap van de mandarijnen persen voor een heerlijk glas sap, of de schil in de oven roosteren om er thee van te maken. Je kunt de schillen zelfs in een karaf of glas water doen om je water een lekker smaakje te geven, mits ze onbehandeld zijn, natuurlijk. Nu weet je precies hoe je de juiste mandarijnen kiest en hoe je zelfs de verkeerde aankoop nog nuttig kunt gebruiken.
Bronvermelding: Kookfans | Foto: Pexels