Het ouderwetse AVG’tje, dat bestaat uit aardappelen, groenten en vlees, verliest terrein. Vooral onder jongeren zie je een duidelijke daling in populariteit. Voor de ouderen blijft het een bekend gezicht op tafel, maar de jeugd verkent liever opties als friet, rösti en pasta. Iedere generatie neemt een stukje van deze oude gewoonte mee, wat goed de veranderingen in ons eetpatroon weerspiegelt.
Jonge mensen willen variatie in hun menu, zoals exemplaren als de 26-jarige foodfluencer Pien Wekking aantonen. Hoewel ze af en toe nog bij oma geniet van een AVG’tje, vindt ze het dagelijks te gewoontjes. Haar Instagram-account, vol moderne recepten, toont nog maar zelden dit klassieke gerecht.
De Verdwijnende Aardappel
Met de overvloed aan moderne voedingskeuzes, vallen klassieke Hollandse maaltijden voor veel jongeren in het niet. Volgens foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan is de aardappel zijn glans aan het verliezen tegenover rijst, quinoa en pizza. Zelfs de generatie die opgroeide met het AVG’tje zoekt nu vaker naar een pastaschotel.
Cijfers bevestigen de afname van het AVG’tje aan de eettafel. Wageningen Universiteit wijst op de daling in de aardappelconsumptie. We eten zo’n 275.000 ton verse aardappelen per jaar, in vergelijking met 1,8 miljoen ton aardappelproducten zoals friet. Dit toont hoe onze eetgewoontes met de tijd meegaan.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat zien dat jongeren veel minder aan aardappelen trekken dan oudere generaties. Mensen van 18 tot 50 eten gemiddeld 62,2 gram aardappelen dagelijks, terwijl dat bij 65- tot 79-jarigen op 77,6 gram ligt. Een gestage afname.
Gezondheid en Trendy Koken
Hoewel de populariteit afneemt, blijft chef-kok en aardappelexpert Samuel Levie positief over het traditionele AVG’tje. Hij vindt het gezonder dan een maaltijd met pasta. RIVM-onderzoek benadrukt dat een maaltijd met aardappelen leidt tot 20 procent meer groenteninname, dankzij de balans van groente, eiwitten en koolhydraten, rijk aan vezels en vitamines.
Veranderde kookgewoonten beïnvloeden deze trend, merkt Ammerlaan op. De sterke smaak van aardappelen, die vroeger de jus van vet vlees opnamen, is vervaagd door mager vlees. Mensen koken tegenwoordig minder en kiezen voor snelle gerechten in plaats van tijdrovende aardappelbereidingen.
Toch ziet Levie een toekomst voor de aardappel dankzij een terugkeer naar lokale en gezonde producten. Pien Wekking wijst op sociale media die ons eetgedrag sturen. “Wat je post op Instagram of TikTok moet er aantrekkelijk uitzien,” zegt ze. “Een simpel AVG’tje valt niet zo op als een kleurrijke poké bowl.”
De aardappel mag dan wel minder populair zijn, toch blijft het een gezonde optie en past het binnen de aandacht voor gezonde en duurzame voeding. Voor jongere generaties blijft de aardappel daarom wellicht een waardevolle keuze naast de nieuwste trends.