Yoghurt is een veelgezien item in de koelkast en is al eeuwenlang een favoriete lekkernij. Vooral in de zomer starten velen hun dag met een schaaltje yoghurt, vaak gecombineerd met wat vers fruit. Het is niet alleen lekker als ontbijt, maar yoghurt wordt ook gebruikt in allerlei gerechten, van zoete tot hartige creaties en als onderdeel van saladedressings. Bij het aanschaffen ervan is het cruciaal om de houdbaarheidsdatum te checken, zodat je geen bedorven spul in je keuken hebt staan.
Het is goed om te weten dat de datum op het label slechts een aanbeveling is. Natuurlijk is het slim om het product te nuttigen vóór die datum, maar het betekent niet dat yoghurt direct na die datum onveilig is om te eten. Een veelgestelde vraag is: hoe lang blijft yoghurt eetbaar na de houdbaarheidsdatum? Moet je het direct weggooien als de datum gepasseerd is?
Ontdek het geruststellende antwoord op de volgende pagina…
Eerst moeten we weten wat de ‘houdbaarheidsdatum’ en ‘consumptiedatum’ inhouden. De houdbaarheidsdatum is de periode waarbinnen de fabrikant de beste kwaliteit van het product garandeert. Na die datum kunnen de smaak en textuur veranderen, maar dat betekent niet per se dat de yoghurt meteen slecht is. Als de yoghurt goed bewaard is, kan hij vaak nog prima gegeten worden. Wees wel slim en check goed op eventuele tekenen van bederf voordat je het opeet.
Een interessant feitje: in Frankrijk is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat alle soorten yoghurt zelfs een paar dagen na hun houdbaarheidsdatum nog zonder problemen genuttigd kunnen worden. Sommige waren zelfs na drie weken nog prima! Natuurlijke yoghurts lijken vooral langer goed te blijven en behouden alle belangrijke voedingsstoffen en melkzuurbacteriën voor een gezonde darmflora. Wat vooral verandert bij oudere yoghurt is dat hij zuurder kan worden, wat de smaak beïnvloedt.
Maar, als er schimmel op de yoghurt verschijnt na de houdbaarheidsdatum, kun je het beter niet meer eten. Het risico op voedselvergiftiging is dan te groot. Je kunt last krijgen van symptomen zoals misselijkheid, overgeven, buikpijn en krampen, hoge koorts en, in ernstige gevallen, zelfs uitdroging.
Wist je dit al?