Hoe gezond zijn rijstwafels echt?
Veel mensen genieten van een rijstwafel als tussendoortje of als onderdeel van hun ontbijt of lunch. Een beetje boter met kaas of een scheutje honing erop smaakt heerlijk. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen krijgen ze vaak. Maar vraag je je af of dat wel slim is?
Rijstwafels zijn populair omdat ze als gezond worden gezien. Ze bevatten weinig calorieën en kunnen op allerlei manieren belegd worden, zowel zoet als zout. Omdat ze zacht en licht smaken, zijn ze ideaal voor kleintjes. Toch is het goed om even stil te staan bij de hoeveelheid die je eet.
In Zweden is er onderzoek gedaan naar de mogelijke voor- en nadelen van rijstwafels. Ook het Voedingscentrum heeft zich hierover gebogen, gezien de populariteit ervan bij zowel jong als oud. De uitkomsten van deze onderzoeken wijzen erop dat het slim is om niet te overdrijven met rijstwafels.
Wat zit er in een rijstwafel?
Rijst en rijstproducten bevatten van nature arseen. Dit is een zwaar metaal dat in de grond zit. Rijstplanten nemen tijdens het groeien een deel hiervan op, waardoor het uiteindelijk op je bord belandt. In grote hoeveelheden is arseen giftig en kan het zelfs dodelijk zijn. Langdurige blootstelling aan kleinere hoeveelheden kan ook schadelijk zijn.
Betekent dit dat je geen rijst meer kunt eten? Niet noodzakelijk. De hoeveelheid arseen in eten wordt streng gecontroleerd. Het Voedingscentrum adviseert echter om met name voor kinderen de inname te beperken. Bij rijst kun je ervoor kiezen om deze eerst goed te wassen en in ruim water te koken, wat arseen kan verminderen. Voor rijstwafels geldt dat het beter is om meer af te wisselen. Dit is ook om andere redenen gezond.
Het is altijd goed om gevarieerd te eten voor een betere gezondheid. Probeer nieuwe smaken uit en wissel af met verschillende voedingsmiddelen. Een beetje creativiteit kan geen kwaad!