Er heerst veel angst rondom rauwe kip en dat is niet voor niks. De een zegt dat je rauwe kip eerst goed moet wassen voordat je het gaat bereiden en de ander zegt juist dat je dit absoluut niet moet doen, maar wat is nu waar?
Het klopt inderdaad de rauwe kip wat gevaren met zich mee kan brengen, wanneer je hier niet goed mee omgaat. Wanneer je precies weet wat je moet doen, zal je geen problemen ervaren met rauwe kip. Iedereen is wel bekend met Salmonella en de campylobacter-bacterie waarmee kip vaak is besmet. Hoeveel impact heeft dit voor jouw gezondheid en hoe ga je dan met rauwe kip om?
Wel wassen of juist niet?
Voordat je rauwe kip gaat bereiden is het niet aan te raden om je kip te wassen. Hier zijn twee redenen voor. Als eerste zorgt het afspoelen van je rauwe kip er niet voor dat bacteriën van de kip worden gewassen. Het is dus zonde van je tijd. Ten tweede kun je de situatie juist erger maken. Door je rauwe kip te wassen kun je zorgen voor kruisbesmetting.
De spetters die vrijkomen tijdens het wassen van je rauwe kip kunnen op je aanrecht, je afwas of je glas met water terechtkomen. Hierdoor ben je dus onbewust een groter probleem voor jezelf aan het creëren. Het is daarom absoluut niet aan te raden om je rauwe kip te wassen voor het bereiden.
Wat moet je dan wel doen?
Om alle bacteriën te doden die zich op het rauwe kippenvlees bevinden dien je de kip goed te verwarmen. Zorg er dus voor dat jouw kipfilet door en door is verwarmd en goed doorbakken is. Rauwe kip eten is niet gezond en kan voor problemen zorgen.
Heb je de kip aangeraakt met je handen? Dan dien je direct je handen goed te wassen. Is de rauwe kip in aanraking gekomen met een snijplank en een mes? Dan dien je deze ook direct af te wassen met heet water en afwasmiddel. Op die manier kun je op een veilige manier rauwe kip bereiden.
Kans op een besmetting verkleinen
Nu weet je hoe je kip het beste kunt bereiden om geen gevaren te lopen. Daarnaast is het ook belangrijk om je kip goed te bewaren. Wanneer je rauwe kip koopt in de supermarkt, kun je deze met een koeltas vervoeren naar huis. Eenmaal thuis zet je de rauwe kip direct in de koelkast of de vriezer. Wanneer je je kip hebt bereid kun je deze maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
https://www.kookfans.nl/kooktips/rauwe-kip-moet-altijd-wassen-klaarmaakt-is-antwoord/?utm_campaign=L2kipwassentekstafb&utm_source=Facebook&utm_medium=fb