De selectie van het servies waarmee we de dag beginnen, kan ongemerkt een significante impact hebben. Vele ochtenden besteden we geen aandacht aan de vorm van het kommetje waaruit we ons ontbijt nuttigen. Volgens Jennifer Newson, een expert op het gebied van neurowetenschappen, is het echter aan te raden om hier meer aandacht aan te geven. Maar waarom is dit advies de moeite waard om te overwegen?
In de vroege uren van de dag maken we routinematige keuzes, vaak zonder bewuste overweging van de implicaties. Een daarvan is de keuze tussen verschillende keukenvoorwerpen, zoals de schaal waaruit we eten. Newson stipt aan dat de vorm van een ontbijtschaal een onderbelicht aspect is dat onze perceptie van een maaltijd kan beïnvloeden. Zij geeft aan dat we baat kunnen hebben bij het heroverwegen van onze keuze in ontbijtkommen, met name de vorm ervan. Er is een stille veronderstelling dat de vorm van onze eetschaal weinig uitmaakt, maar is dit wel zo? De bevindingen van Newson’s onderzoek suggereren van niet.
Lees meer over dit onderzoek op de volgende pagina…
Uit de studie, die door Jennifer Newson werd uitgevoerd in samenwerking met ontbijtgranenproducent Special K, blijkt dat de vorm van de kom wel degelijk van invloed is op hoe verzadigd men zich voelt na het ontbijt. Deze studie analyseerde het ontbijtgedrag van vrouwen tussen 18 en 65 jaar oud. Wat bleek? De vrouwen die hun ontbijtgranen uit een ronde kom hadden gegeten, ervoeren een lagere mate van verzadiging in vergelijking met de vrouwen die een vierkante kom gebruikten. Het zou dus zomaar kunnen dat de contouren van onze ontbijtschaal meer doen dan alleen het vasthouden van onze granen.
De resultaten wijzen erop dat ons brein op subtiele wijze beïnvloed wordt door de geometrie van de objecten waarmee we interacteren. Deze bevinding zou verstrekkende implicaties kunnen hebben, niet alleen voor ons gevoel van verzadiging na de maaltijd, maar mogelijk ook voor onze voedselkeuzes en consumptiepatronen op de langere termijn.
Afgeronde vormen worden vaak geassocieerd met zachtheid en vriendelijkheid, terwijl hoekige vormen een gevoel van stevigheid en efficiëntie kunnen oproepen. Het is de vraag in hoeverre deze associaties invloed hebben op ons eetgedrag. Desalniettemin illustreert het onderzoek van Newson dat onze eetervaring verder reikt dan de smaakpapillen; het is een complex samenspel van zintuiglijke prikkels en psychologische factoren. Volgende keer als je voor die schaal in je kast reikt, denk dan eens na over de vorm – je ontbijtritueel kan er misschien wel door veranderen.