De opkomst van vleesvervangers
Wanneer je besluit minder vlees te eten, is de keuze voor vleesvervangers vaak snel gemaakt. Het lijkt een makkelijke oplossing: geen gewone hamburger meer, maar een sojaburger, zonder verder iets te hoeven veranderen aan je eetpatroon. Hoewel dit een stap in de goede richting is voor het milieu, betekent het niet altijd dat het ook gezonder is voor je lichaam.
Hoofddiëtist Michaël Sels van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en auteur van het boek “Lekker Lang Leven” waarschuwt hiervoor. “Bij veel vleesvervangers is de samenstelling niet ideaal,” legt hij uit. “Als je de verpakkingen bekijkt, zie je dat veel van deze producten veel zout en vet bevatten.”
Slechte samenstelling
Sels vervolgt: “Sommige vleesvervangers zijn eigenlijk halve frituursnacks. Denk bijvoorbeeld aan kaaskroketten met een beetje erwt of broccoli erin, en qua samenstelling blinken ze niet echt uit.”
Ook voedingsdeskundige Fleur Voerman is kritisch. “Veel vleesvervangers zijn niet automatisch gezond. Het is cruciaal om goed te kijken naar de ingrediënten. Vaak worden er B12, zout als conserveermiddel, smaakversterkers en suiker aan toegevoegd. Hoe langer de ingrediëntenlijst, hoe groter de kans dat het product ongezond is.”
Ga verder met lezen op de volgende pagina
De Nederlandse markt voor vleesvervangers
Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders binnen Europa de meeste vleesvervangers consumeren. Gemiddeld geven we per persoon 17 euro per jaar uit aan deze producten. De verkoop van vleesvervangers is vooral gegroeid bij supermarkten zoals Aldi en Lidl, die hun assortiment flink hebben uitgebreid. In heel Europa is de consumptie van plantaardige vleesvervangers vorig jaar zelfs verdubbeld.
Geen voorstander van kant-en-klare vervangers
Voerman is echter geen fan van kant-en-klare vleesvervangers. “Deze producten zijn meestal voorbewerkt en bevatten te veel additieven. Zelfgemaakte burgers of gewoon meer groente eten, dat is veel gezonder. We eten vaak al te weinig groente, dus dat zou een mooie aanvulling zijn,” zegt ze.
Ze benadrukt dat er genoeg andere opties zijn om maaltijden zonder vlees te maken. “Noten zijn bijvoorbeeld een uitstekende vervanger. Ongezouten cashewnoten zijn een goed voorbeeld – ze zijn ideaal om natuurlijke producten in je dieet op te nemen in plaats van bewerkte producten.”
Gezonde alternatieven
Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum Nederland, sluit zich hierbij aan. Volgens haar zijn er genoeg gezonde alternatieven voor vlees. “Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor eieren, peulvruchten of ongezouten noten tijdens het koken. Die zijn uitstekende vleesvervangers en ook nog eens gezond.”
Criteria voor gezonde vleesvervangers
Als je toch kant-en-klare vleesvervangers wil eten, adviseert Groenenberg om op bepaalde criteria te letten. Om als volwaardige vervanging van vlees te kunnen dienen, moeten er voldoende eiwitten, ijzer, vitamine B1 en/of B12 in zitten. “Op dit moment voldoen de meeste vleesvervangers niet aan deze criteria, waardoor ze niet in de Schijf van Vijf zijn opgenomen,”
(Bron artikel: Eenvandaag.nl)