Terwijl je door de supermarkt loopt, valt je oog vaak op het kleurrijke schap met verse groenten. Maar voor wie van gemak houdt, zijn er ook groenten in pot of blik. De Keuringsdienst onderzoekt of deze geconserveerde opties echt minder voedzaam zijn, of dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt.
Historie en gemak van conserven
Het gebruik van eten uit blik is al eeuwenoud. In de 19e eeuw werd het conserveren van voedsel door verhitting na het vullen van het blik een populaire methode. Dit zorgt ervoor dat de groenten langer houdbaar zijn. Maar blijven ze even voedzaam als hun verse variant?
Vaak voelt het alsof verse groenten gezonder zijn. De term ‘vers’ roept bij veel mensen het gevoel van gezondheid op. Groenten die worden bewaard in een pot of blik worden daarom verkeerdelijk als minderwaardig beschouwd. Toch is het idee dat geconserveerde groenten minder voedingsstoffen bevatten een misvatting. In werkelijkheid behouden groenten in blik of pot vaak net zoveel voedingswaarde als hun verse tegenhangers.
Wat betreft de macronutriënten zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, blijven deze bij het conserveren behouden. Groenten worden meestal al snel na de oogst verwerkt, waardoor de meeste vitamines, ongeacht of de groenten vers of ingeblikt zijn, behouden blijven.
Een uitzondering vormen vitamine B en C. Deze vitamines zijn wateroplosbaar en kunnen beschadigd raken door hitte. Groenten die voorgekookt zijn, bevatten minder van deze vitamines. Maar dit geldt eveneens voor verse groenten die worden gekookt of langdurig bewaard.
Blijf lezen op de volgende pagina
De invloed van BPA en etiketten
Bij ingeblikte voedingswaren kan het zijn dat er sprake is van toevoegingen zoals zout of suiker. Deze worden toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Door het etiket te checken, zie je snel of er extra ingrediënten in de conserven zitten.
Daarnaast kan ingeblikt voedsel de stof Bisfenol A (BPA) bevatten. BPA zit in sommige plastics en kan het hormoonsysteem verstoren, maar is ook te vinden in de bekleding van conservenblikken. Een studie van Harvard wees uit dat mensen die vijf dagen lang soep uit blik aten, veel hogere BPA-niveaus in hun urine hadden dan zij die verse soep aten.
Europese regelgeving stelt echter strenge limieten aan hoeveel BPA vanuit de verpakking in voedsel mag doordringen en er worden stappen ondernomen om het gebruik van BPA in verpakkingsmaterialen volledig te verbieden.
Duurzaamheid en keuzes
Conserven kunnen een duurzame keuze zijn. De groenten voor deze producten worden in het vollegrondseizoen verbouwd, in tegenstelling tot vaak milieubelastende kasgroenten. Hierdoor zijn ingeblikte groenten een goede optie als een bepaalde groente niet in het seizoen is bij jou.
Daardoor kan de keuze voor conserven helpen de ecologische voetafdruk te verkleinen. Hoewel het tegenwoordig gebruikelijk is dat alle groenten het hele jaar door beschikbaar zijn, hebben conserven het voordeel dat ze niet afhankelijk zijn van energie-intensieve verwarmde kassen of import.