Spoel jij rauwe kip onder de kraan? Niet doen! Hoewel je denkt dat je er bacteriën mee verwijdert, doe je eigenlijk het omgekeerde. Wij leggen uit waarom.

Waarom is rauwe kip spoelen gevaarlijk?
Wanneer je met rauwe kip werkt, is het altijd opletten geblazen voor kruisbesmetting: bacteriën die aanwezig zijn op de kip, kunnen namelijk heel snel overgezet worden op andere producten in je keuken. Daarom is het belangrijk om altijd een apart mes en een aparte snijplank te gebruiken wanneer je met rauwe kip werkt.
Het is net om dezelfde reden dat je kip niet mag spoelen onder de kraan. Op die manier komen de bacteriën immers terecht in je spoelbak en water en alles wat ermee in contact komt.
Hoe maak ik de kip dan wel schoon?
In principe worden alle schadelijke bacteriën vernietigd bij het klaarmaken van de kip. Let er wel altijd op dat de kip niet meer roze is in het midden. Een goede indicatie: test met een vleesthermometer of de kip ongeveer 75°C heeft bereikt; dan ben je er zeker van dat de slechte bacteriën weg zijn.

Soms wordt gezegd dat het moeilijk is om je kip krokant te bakken als je ‘m niet eerst wast. Dat is niet bewezen, maar als je zeker wil zijn van een lekker krokant korstje, kan je ‘m altijd eerst even afdeppen met een keukenpapiertje. Gooi dat na gebruik wel meteen weg en laat het niet slingeren op het aanrecht om kruisbesmetting te vermijden.

Kip afspoelen? Niet meer doen dus. ”Kip is helaas een product waar veel mensen nog ziek van worden. Het is goed om te weten dat door wat je zelf doet in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen”, aldus Van der Vossen die voor tips over het veilig klaarmaken van kip verwijst naar de website van het Voedingscentrum.
‘Vooral Surinamers snappen er niks van’
Van der Vossen geeft nog een voorbeeld waaruit de onwetendheid van kip-liefhebbers blijkt. ”Veel mensen wassen hun handen nadat ze kip hebben aangeraakt. Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Koppie Koppie: Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat alleen is al ‘killing’.
Bij Surinamers wordt je voor gek verklaard als je je kip niet wast. Vanwege de hoge temperaturen is je kip onrein als je die niet afspoelt. ”Dat is een gewoonte die generatie op generatie is overgedragen. Veel succes om dat te veranderen.’