Een airfryer is fantastisch in de keuken voor diegenen die op zoek zijn naar gezonder eten. Maar je kunt tegenvallende resultaten krijgen als je niet goed oplet. Dus, hoe haal je het beste uit je airfryer? Hier zijn enkele tips.
Waarom is een airfryer zo handig? Het biedt namelijk een gezonder alternatief dan de traditionele frituurpan. Uit een studie in de European Journal of Lipid Science and Technology blijkt dat een airfryer wel tot zeventig procent minder vet gebruikt dan een gewone frituurpan. Dit betekent dat je veertig procent minder calorieën binnenkrijgt per honderd gram frietjes. Bovendien helpt een airfryer bij het behouden van meer antioxidanten en vitamine C in vergelijking met frituren.
1. Te vol stoppen
Allereerst, het is verleidelijk om het mandje van de airfryer helemaal vol te stoppen. Omdat het mandje maar zoveel kan bevatten, zorgt teveel voedsel erin ervoor dat het minder krokant wordt.
2. Niet voorverwarmen
Het belang van voorverwarmen wordt vaak over het hoofd gezien. Net als bij een traditionele oven moet een airfryer ook voorverwarmen. Dit zorgt dat je voedsel gelijkmatig gaart.
Lees verder op de volgende pagina voor meer fouten die vaak gemaakt worden…
3. Niet schudden
Een veelgemaakte fout is om het mandje niet halverwege het kookproces te schudden. Dit zorgt ervoor dat alles gelijkmatig gaart en een knapperige textuur blijft behouden.
4. Onjuiste snacks kiezen
Check of de snacks die je wilt bereiden geschikt zijn voor de airfryer. Het werkt anders dan een frituurpan, dus gebruik snacks die speciaal voor airfryers bedoeld zijn.
5. Niet schoonmaken voor eerste gebruik
Als je een nieuwe airfryer hebt, zorg dan dat je alle beschermende materialen zoals piepschuim en plastic verwijdert vóór je het voor de eerste keer gebruikt.
6. Scherpe voorwerpen gebruiken
Gebruik geen scherpe metalen voorwerpen zoals vorken om je eten te controleren, dit kan de antiaanbaklaag beschadigen. Kies liever voor siliconen of houten gereedschap.
7. Te dicht bij de muur plaatsen
Zet je airfryer niet te dicht bij de muur omdat hij hete lucht circuleert. Als hij te dichtbij staat, kan dit de luchtstroom belemmeren en mogelijk oververhitting veroorzaken.
8. Geen olie gebruiken
Hoewel de airfryer veel minder olie gebruikt, heb je soms toch een klein beetje nodig voor een beter resultaat. Dit helpt de hete lucht beter te geleiden en voorkomt uitdroging van je eten.
9. Gebruik van bakpapier
Het lijkt handig om bakpapier in het mandje te leggen voor makkelijke schoonmaak, maar dit kan de luchtcirculatie in de weg staan en zelfs brand veroorzaken. Het wordt afgeraden om bakpapier te gebruiken.
10. Groenten te fijn hakken
Te kleine of lichte stukjes kunnen door de luchtcirculatie alle kanten op schieten en uitdrogen. Snijd groenten in grotere en gelijkmatige stukken voor de beste resultaten.
Samengevat zijn er vele zaken waarop je moet letten bij het gebruik van je airfryer om je kookervaring en uiteindelijke resultaten te verbeteren. Deze tips kunnen helpen om veelgemaakte fouten te voorkomen en zo een stapje dichter bij perfectie te komen.