Een verrassend drankje voor je keel
Heb je vaak last van zo’n vervelende kriebelhoest? Misschien is er een verrassende remedie die je niet meteen zou verwachten. Hoewel je in de decembermaand vooral uitkijkt naar gezelligheid en allerlei lekkernijen, zorgt de kou er ook voor dat je met griepverschijnselen of verkoudheid te maken kunt krijgen. Die kriebel in je keel kun je echter op een bijzondere manier verzachten, namelijk met whisky.
Dacht je dat hoestdrank de enige oplossing was? Dan heb je het mis. Er is gouden nieuws voor liefhebbers van een goed glas sterke drank, want whisky biedt blijkbaar een uitkomst bij het bestrijden van kriebelhoest!
Dit hadden we toch eerder moeten ontdekken. Stel je voor, bij elk kuchje nippen aan een glas whisky. Dr. William Schaffner van het Vanderbilt University Medical Center ontdekte namelijk dat whisky op een wel heel bijzondere manier helpt tegen hoest.
Verken meer op de volgende pagina
De wetenschap achter whisky
Je hebt het vast wel eens ervaren dat een glaasje sterke drank je een warm gevoel van binnen geeft, nietwaar? Die warmte breidt zich uit naar je keel en doet wonderen. Schaffner legt uit dat whisky het bloed in je bloedvaten laat uitzetten. Hierdoor wordt de infectie in je keel sneller verholpen en neem je afscheid van die vervelende kriebel.
Je kunt natuurlijk een eenvoudig glas whisky nuttigen, maar het schijnt nog effectiever te zijn als je daar een Hot Toddy van maakt. Dit verwarmde drankje combineert de krachtige werking van whisky met andere specerijen die je keel verzachten. Het recept is eenvoudig en je hebt de ingrediënten misschien al in huis.
Hier komt het recept: je hebt 50 milliliter heet water nodig, 45 milliliter whisky, drie kruidnagels, een theelepel honing, een kaneelstokje, een schijfje citroen en een snufje nootmuskaat. Ga als volgt te werk: meng het hete water, de whisky en de honing in een hittebestendig glas en roer dit goed door. Voeg vervolgens de kruidnagels, het kaneelstokje en de schijf citroen toe voor de smaak. Laat het geheel een aantal minuten staan zodat de smaken zich heerlijk vermengen. Serveer ten slotte je warme drankje met een vleugje gemalen nootmuskaat erbovenop.
En dan… genieten maar! Het zal zeker je keel tot rust brengen.
Naast whisky schijnt ook chocolade een oplossing te bieden bij kriebelhoest. Maar dat is weer een ander verhaal dat je zeker moet uitproberen.