Nederlanders zijn dol op rookworst. Gemiddeld eten we ruim 49 miljoen (!) stuks per jaar met zijn allen. We eten het ook bij ontzettend veel dingen.
Denk dan natuurlijk aan een winterse stamppot, door de erwtensoep of zelfs op ons brood. Alleen: is rookworst naast lekker ook een beetje gezond? Dat hebben wij voor je uitgezocht.
Jubileumjaar voor rookworst
De rookworst viert dit jaar zijn 95e verjaardag. Van origine is een rookworst gemalen vlees, dat met verschillende specerijen en zout op smaak werd gebracht. Vervolgens werd het in een omhulsel gedaan om de karakteristieke vorm te krijgen.
Tegenwoordig zijn er vele bekende varianten. Zo zijn er 100% runderrookworsten, Gelderse rookworsten, magere rookworsten en volledig vegetarische rookworsten.
Niet opgenomen in Schijf van Vijf
Rookworst is dan wel heel lekker, maar toch vragen we ons soms af of de kenmerkende worst ook gezond is. Kijken we bijvoorbeeld naar de Schijf van Vijf, zien we hier geen rookworsten tussen staan. Het instituur achter de Schijf van Vijf, het Voedingscentrum, verklaart eenvoudig waarom dat niet zo is.
Een rookworst bestaat namelijk uit bewerkt vlees en bevat daarnaast ook nog eens veel zout. Het bewerkte vlees is vlees van runderen en varkens, dat ook al niet thuis hoort op de Schijf van Vijf. En alsof dat niet erg genoeg was, bevatten rookworsten vaak veel verzadigde vetten. Die werken verhogend voor je cholesterol, wat de kans op een hart- of vaatziekte weer laat stijgen.
Lekker maar een echte caloriebom
Natuurlijk, een keer een rookworst eten verpest niet direct je gezonde levensstijl. Toch is het belangrijk om ook die ene rookworst kritisch tegen de lamp te houden. Als je dit doet, zie je namelijk dat er enorm veel vetten en calorieën in een rookworst zitten. Het ziet er dus niet best uit voor de rookworst.
Zijn alternatieve soorten beter?
Maar: er is misschien een oplossing. Die komt in de vorm van ‘magere’ rookworsten, want die zijn vast beter, toch? Helaas: ook ‘magere’ rookworsten zitten vaak nog bomvol met bewerkt vlees, zouten en specerijen.
Een magere rookworst bevat daarentegen wél minder vetten, maar is daarmee niet ineens een ‘gezond’ product. Het aantal calorieën blijft bijvoorbeeld erg hoog. Zelfs een vegetarische rookworst bevat heel wat calorieën, maar al wel een stuk minder verzadigde vetten en eiwitten.
Eindconclusie: is rookworst gezond of ongezond?
Een rookworst blijkt dus helaas niet de gezondste keuze. Betekent dit dat we de rookworst helemaal uit ons kookboek moeten schrappen? Nee, dat hoeft gelukkig ook niet. Kijken we nog eens naar de Schijf van Vijf, zien we dat we ongeveer 3 keer per week een groter item buiten de Schaal mogen nuttigen. Een rookworst kan hieronder vallen.
Door een goede balans te vinden en niet te grote porties te eten, kun je nog prima die portie stamppot of snert eten mét een lekkere rookworst erbij.