Onze vriezer is echt een lifesaver omdat het al ons eten voor dagen, of zelfs weken en maanden (en jawel, soms per abuis jaren!) goed houdt. Zonder twijfel is de diepvries perfect voor onder andere ijsjes, maar er zijn zeker spullen die je echt nooit moet invriezen. Ze kunnen gewoon niet tegen de kou of zijn helemaal niet bedoeld om te bevriezen. Ben je nieuwsgierig welke producten dit zijn? Ik was zelf ook flabbergasted dat nummer #3 absoluut niet in de vriezer hoort!
1. Champagne
Heb je wel eens zin gehad in een superkoude champagne, misschien tijdens de jaarwisseling of een ander feestje, en bedacht dat je het vergeten was koel te leggen? Dan denk je misschien eraan het snel in de vriezer te gooien. Maar echt, doe dat maar niet! De bubbels in de champagne kunnen de fles doen exploderen, waardoor je hele vriezer onder de champagne zit, en je misschien ook nog eens met scherven zit. Dus, veel beter om gewoon een ijsemmer met ijs en water te gebruiken om je champagne te koelen.
Kijk snel op de volgende pagina, voor meer items die je echt beter niet kunt invriezen. Nummer 5 had ik echt totaal niet verwacht!
2. Eieren
Je mag dus echt geen eieren invriezen. Als eieren bevriezen, dan zet het binnenste uit, kunnen er schadelijke bacteriën ontstaan en de schaal barsten. Daarbij, hoe aantrekkelijk ziet een bevroren ei eruit, zeg nou zelf?
3. Gefrituurd voedsel
Gefrituurde snacks, zoals patatjes of knapperige kip, smaken echt niet meer zo lekker als je ze na het frituren nog eens invriest. Dat knapperige laagje, wat juist zo geweldig is aan gefrituurd eten, die wordt weer zompig als je het opnieuw invriest.
Daarom is het beter om je gefrituurde etenswaren gewoon op te eten als je ze hebt bereid. Uiteraard kunnen dingen zoals diepvries friet wel in de vriezer, als ze nog in de verpakking zitten van de winkel!
4. Yoghurt
Nee, het wordt geen frozen yoghurt zoals je denkt. Verse yoghurt invriezen verandert de consistentie, maakt hem achteraf meer-kwark-achtig. Ook kan hij gaan schiften als hij weer ontdooit.
Zodra je bevroren en dan ontdooide yoghurt hebt, wordt het klonterig en waterig, met kans op een zure smaak. Maar als je je niet stoort aan de verandering in structuur, kan je het nog steeds wel eten.
5. Bier
Bier hoort ook niet thuis in je vriezer. Dit kan ervoor zorgen dat een blik bier vervormt en bijna ondrinkbaar wordt. In het ergste geval krijg je een explosie in je vriezer.
Bier in een glazen flesje kan er ook voor zorgen dat het glas breekt of de dop eraf schiet. Als een bevroren blikje bier toch intact blijft, probeer deze dan voorzichtig te ontdooien in de koelkast en open het voorzichtig als je op een later moment besluit het op te drinken!
6. Avocado
Sommige mensen denken dat je avocado’s kan invriezen, maar eigenlijk is dat geen topidee. Natuurlijk, technisch kan het, maar de smaak, kleur, en textuur gaan echt achteruit. Je avocado wordt bruin en bitter!
Daarbij wordt de vrucht zacht, slijmerig en sponsachtig en smaakt echt niet meer lekker vers. Je kunt het technisch gezien wel invriezen, maar verwacht geen geweldig resultaat!
7. Ontdooid vlees
Soms is ontdooien van vlees onvermijdelijk om een maaltijd te bereiden. Maar zodra het vlees of de zeevruchten eenmaal zijn ontdooid, mag je deze nooit meer opnieuw invriezen. Het herhaaldelijk invriezen en ontdooien van vlees verhoogt het risico op voedselvergiftiging aanzienlijk!
Soms veranderen plannen spontaan. Je geplande diner komt dan helaas te vervallen – wat ons allemaal wel eens gebeurt. Gelukkig kunnen we ons aanpassen aan deze situaties, maar dat geldt niet voor vlees en vis – die kunnen écht niet weer ingevroren worden.
8. Kaas
Kaas invriezen geeft een effect vergelijkbaar met andere zuivelproducten; het verandert van structuur en wordt kruimelig. IJskristallen die zich vormen bij lage temperaturen tasten zowel de smaak als textuur van de kaas aan. Bevriezing en het daaropvolgende ontdooien verandert de waterinhoud, wat de moleculaire structuur van kaas afbreekt en hem brokkelig maakt. Vooral verse kazen zoals Queso Fresco of Brie lijden onder het invriezen.