De koelkast is een essentieel apparaat in moderne keukens. Het houdt voedsel koel en voorkomt bederf, waardoor verspilling wordt verminderd. Met geïsoleerde compartimenten en een compressorkoelsysteem biedt het de perfecte omgeving om voedsel langer vers te houden. Moderne koelkasten hebben extra functies, zoals vriescompartimenten en energiezuinige technologieën, waardoor ze onmisbaar zijn in elk huishouden.
Terwijl een koelkast een handige oplossing is om voedsel vers te houden, zijn er toch een aantal producten die je beter op een andere plek kan bewaren. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet op de volgende pagina…
1. Chocolade
Chocolade bewaar je beter niet in de koelkast. Wanneer chocolade in contact komt met water, kan het product van structuur veranderen. Condens op chocolade kan een witte waas achterlaten. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te warm of te koud worden bewaard. De ideale temperatuur is ongeveer 18 graden.
2. Tomaten
Veel mensen leggen tomaten in de groentelade van de koelkast, maar deze groente blijft langer vers als je ze buiten de koelkast bewaart. Zorg er ook voor dat ze niet in een plastic zak blijven zitten. Als de tomaten nog niet rijp zijn, kan je ze in een papieren zak doen om het rijpingsproces te versnellen. Als de tomaten rijp zijn, blijven ze nog ongeveer drie dagen goed.
3. Brood
Brood in de koelkast bewaren zorgt ervoor dat het uitdroogt. Invriezen van brood is echter wel mogelijk. Als je niet in staat bent om een heel brood op tijd op te eten, kan je een aantal sneetjes apart houden en de rest invriezen. Het brood blijft dan lekker zacht als het ontdooid is.
4. Ui
Je moet geen uien in de koelkast bewaren, maar op een plek waar ze voldoende lucht krijgen. Leg ze ook zeker niet naast aardappelen. De gassen die aardappelen uitstoten maken dat uien sneller rotten.
5. Knoflook
Net zoals uien moet je knoflook niet in de koelkast bewaren. Een bolletje knoflook blijft tot twee maanden goed als je het op een droge plaats bewaart.
6. Aardappelen
Leg aardappelen niet in de koelkast, zeker niet in een plastic zak. Daardoor gaan ze sneller schimmelen. Bewaar ze bij voorkeur op een droge plek.
7. Eieren
Eieren bewaar je wel in de koelkast, maar niet in het deurvak zoals veel mensen doen. Bewaar eieren in hun doosje in de koelkast.