Bij het verwelkomen van een nieuwe baby in het gezin wordt geen handleiding of instructieboekje meegeleverd dat de “juiste” en “verkeerde” manieren van opvoeden verklaart. Over het algemeen leren we door te kijken naar de technieken die onze ouders op ons hebben toegepast. Soms kunnen we die technieken trachten te verbeteren, en andere keren blijft onze poging om het beter te doen slechts bij een gedachte, met een resultaat dat anders is dan verwacht.
Perfecte opvoeding is een illusie omdat het uiteindelijk neerkomt op het maken van keuzen, waar geen absolute goed of fout in bestaat. Deze keuzen kunnen variëren van borstvoeding of flesvoeding tot slaaptraining of co-slapen. Kortom, wat u ook besluit, het is een kwestie van kiezen op basis van wat het beste is voor u en uw kind.
Een van die beslissingen kan zijn of u al dan niet oorbellen voor uw baby laat zetten. Oor piercing voor baby’s is een sterk persoonlijke keuze. In sommige samenlevingen is het gewoon om baby’s gaatjes te laten schieten, en sommige ouders doen het simpelweg omdat oorbellen er snoezig uitzien op hun kleintje.

Lees verder op de volgende pagina….
Vanaf welke leeftijd oorbellen
Desondanks raden veel professionals het over het algemeen af om baby’s oorbellen te laten dragen. De huid van baby’s en jonge kinderen is gevoelig, en omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is, zijn ze vatbaar voor infecties. Bovendien kunnen gaatjes die op een jonge leeftijd zijn geschoten, imperfect genezen en littekens of afwijkingen in de oorlel veroorzaken.
Het piercen van baby’s oren gebeurt meestal bij een juwelier. Er is geen wettelijke minimumleeftijd voor het schieten van gaatjes in de oren van kinderen in Nederland. Maar het is raadzaam om te controleren voordat u het doet, omdat niet alle juweliers bereid zijn om gaatjes te schieten bij baby’s. Sommige handhaven een minimumleeftijd van 6 jaar, terwijl anderen vinden dat het kind zelf toestemming moet kunnen geven.
Artsen adviseren dat het beter is om het schieten van gaatjes uit te stellen tot een kind oud genoeg is om zelf de oorbellen in en uit te doen.
Bijkomende redenen om te wachten met het zetten van oorbellen zijn onder meer de pijn die het proces met zich meebrengt, de blijvende littekens, en het feit dat het eenvoudigweg niet noodzakelijk is. Terwijl oorbellen misschien schattig staan, zijn ze niet essentieel. Daarbij komt nog het risico op een mogelijke infectie. Al deze factoren zijn voldoende om te overwegen te wachten tot uw kind zelf kan aangeven of ze al dan niet oorbellen wil.
Of u nu kiest voor het zetten van oorbellen bij uw baby of niet, blijft het een persoonlijke keuze die u als ouder moet maken. Het is tenslotte de kunst van het ouderschap om de beste beslissingen te nemen voor uw kind, gebaseerd op de beschikbare informatie en uw persoonlijke overtuigingen.
Vanaf welke leeftijd vind u het verantwoord op gaatje te schieten?
