Of je nu tot de babyboomers, generatie X, millennials of een generatie daartussenin behoort, je hebt je vast al een keer afgevraagd wat je generatie over jou zegt. Het categoriseren van mensen in generaties is een gebruikelijke praktijk, maar wat betekent het precies? Is deze indeling daadwerkelijk significant? Om deze vragen te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen wat een generatie is en hoe het concept in de loop van de tijd is ontwikkeld.
Het idee om mensen in generaties in te delen is niet nieuw. In feite heeft Plato’s leermeester, Socrates, meer dan 2.400 jaar geleden al over het generatieverschil geschreven. Hij maakte opmerkingen over de hedendaagse jonge generatie die luisteren naar luxe, gebrek aan manieren, gebrek aan respect voor autoriteit en oudere mensen, en die zich niet gedragen in het openbaar. Terug in onze tijd lijken deze beschouwingen nog steeds relevant: elke oudere generatie lijkt te klagen over de nieuwe en zegt dat het vroeger beter was.
In wezen is een generatie een groep individuen die ongeveer in dezelfde periode zijn geboren, volgens Van Dale. Het is duidelijk dat mensen tijdens een bepaald tijdsbestek bepaalde gemeenschappelijke ervaringen en waarden delen. Factoren zoals economie, technologie en oorlog kunnen een sterke invloed hebben op de waarden, overtuigingen en verwachtingen van een generatie. De socioloog Henk Becker heeft dit idee benadrukt in zijn werk “Generaties en hun kansen” (1992), waarin hij de theorie van generaties in Nederland heeft geïntroduceerd.
In de loop van de tijd zijn er aanvullingen gemaakt op Beckers oorspronkelijke generatiecategorieën. Volgens de combinatie van Beckers onderzoek en huidige inzichten kunnen we de generaties als volgt categoriseren:
Stille Generatie (1930-1940)
De Stille Generatie, geboren tussen 1930 en 1940, heeft de turbulente periode van naoorlogse wederopbouw meegemaakt. Ze staan bekend om hun bescheidenheid, hard werken en traditionele waarden, en vormden vaak de overgang tussen de oudere generaties en de babyboomers.
Bekijk de andere generaties op de volgende pagina…
Babyboomers (1940-1955)
Babyboomers, geboren tussen 1940 en 1955, vormden een demografische golf na de Tweede Wereldoorlog. Ze groeiden op in een tijd van economische groei en sociale verandering. Babyboomers hebben invloed gehad op de cultuur en politiek, en hun generatie heeft bijgedragen aan belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de burgerrechtenbeweging en de vredesbeweging.
Generatie X (1955-1970)
Generatie X, geboren tussen 1955 en 1970, is opgegroeid in een periode van sociaal en technologisch tumult. Ze waren getuige van de opkomst van technologie, de val van de Berlijnse Muur en de opkomst van de personal computer. Deze generatie wordt vaak beschouwd als zelfstandig, pragmatisch en flexibel, en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de digitale wereld en de moderne arbeidsmarkt.
Patatgeneratie (1970-1985)
De Patatgeneratie, geboren tussen 1970 en 1985, staat bekend om hun jeugdige enthousiasme voor fastfood, zoals patat. Ze groeiden op in een tijd van economische groei en nieuwe technologieën, waaronder de opkomst van computers en videogames. Deze generatie heeft de overgang meegemaakt naar een meer digitale en consumptiegerichte samenleving.
Generatie Y/Millennials (1980-1994)
Generatie Y, ook bekend als de Millennials, beslaat de geboortejaren van 1980 tot 1994. Ze zijn opgegroeid met de opkomst van het internet en digitale technologie. Millennials worden vaak beschreven als ambitieus, gehecht aan sociale media en strevend naar een balans tussen werk en privé. Ze hebben deelgenomen aan belangrijke maatschappelijke veranderingen, zoals de opkomst van de deeleconomie en de focus op duurzaamheid.
Generatie Z (1990-2000)
Generatie Z, geboren tussen 1990 en 2000, staat bekend als de eerste generatie die volledig is opgegroeid in het digitale tijdperk. Ze zijn vaak bedreven in technologie, sociaal bewust en staan open voor diversiteit. Gen Z heeft de wereld zien evolueren met internet, sociale media en smartphones en wordt gezien als een generatie die zich inzet voor maatschappelijke verandering en innovatie.
Generatie Alpha (2000-2011)
Generatie Alpha, geboren tussen 2000 en 2011, is de opvolgende generatie na Generatie Z. Ze groeien op in een tijdperk van geavanceerde technologie, zoals smartphones, tablets en kunstmatige intelligentie. Deze jonge generatie belooft een leven te leiden dat nog meer verbonden is met digitale innovaties en een wereld die voortdurend evolueert, waardoor hun kijk op onderwijs, werk en sociale interactie uniek zal zijn.
Er moet echter worden opgemerkt dat deze classificatie voornamelijk betrekking heeft op mensen die in een specifiek deel van de wereld zijn opgegroeid. Andere landen, zoals India en China, hebben hun eigen generatie-indeling op basis van verschillende historische en culturele gebeurtenissen, zoals India’s onafhankelijkheid in 1947 of de geboorte van de Chinese “Post-80’s” generatie tijdens de éénkindpolitiek.
Millennials zijn momenteel het meest onderwerp van gesprek. Er is echter veel discussie over wat de kenmerken van millennials definieert. Zijn het optimistische jonge professionals die hun klachten uiten over ongelijkheid? Of worden ze door keuzestress en burn-outs juist depressief? Dit roept vragen op over het gebruik van generaties om menselijk gedrag en attitudes te beschrijven. Velen van ons kunnen zich niet identificeren met de stereotiepe kenmerken die aan onze respectievelijke generaties zijn toegeschreven.