De huid van het gezicht kan, vooral in bepaalde levensfasen, veranderingen ondergaan en enkele onvolkomenheden ontwikkelen, die verschillende oorzaken kunnen hebben. Bij sommige mensen ontstaat bijvoorbeeld acne tijdens de adolescentie, maar het kan ook op latere leeftijd optreden, bijvoorbeeld tijdens stressvolle periodes of als gevolg van hormonale onbalans. Puistjes zijn echter niet de enige huidproblemen die op het gezicht kunnen voorkomen.
Heb je weleens kleine witte bultjes, vooral rond de ogen, gezien die je niet kunt verwijderen? Laten we samen onderzoeken wat deze zijn en of ze verwijderd kunnen worden.
Witte bultjes gaan maar niet weg
Je hebt wellicht al eens kleine witte of gelige bultjes op het gezicht gezien, zowel bij jezelf als bij anderen, die voorheen niet aanwezig waren. Mogelijk heb je ze verward met kleine puistjes en geprobeerd ze uit te knijpen, maar zonder succes.
Deze bultjes zijn eigenlijk geen vorm van acne en kunnen niet zomaar worden verwijderd door ze uit te knijpen, zoals bij vergelijkbare mee-eters het geval is. Wanneer ze eenmaal op het gezicht verschijnen, komen ze meestal voor in het gebied rond de neus en de ogen, en verdwijnen ze niet altijd onmiddellijk.
Moet je je, los van het puur esthetische ongemak dat deze kleine bultjes kunnen veroorzaken, zorgen maken over hun verschijning? Zijn ze op de een of andere manier gevaarlijk? Lees verder op de volgende pagina…
Het is belangrijk op te merken dat wanneer deze bultjes op de huid van kinderen verschijnen, ze vaak vanzelf verdwijnen zonder dat er een behandeling nodig is om ze te verwijderen. Voor volwassenen is het echter niet altijd zo eenvoudig: ze kunnen binnen enkele maanden verdwijnen, of ze kunnen permanent aanwezig blijven.
Waar verschijnen ze meestal en waarom
Dit zijn milia, ook wel bekend als gerstkorrels, die meestal in kleine groepen op het gezicht verschijnen, met name rond de ogen, neus, wangen of kin, maar ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. Ze ontstaan doordat keratine of kleine huidschilfers zich ophopen in kleine zakjes onder het oppervlak van de huid en komen vooral vaak voor bij pasgeborenen.
Zoals eerder vermeld, hebben deze bultjes de neiging vanzelf te verdwijnen bij pasgeborenen, terwijl volwassenen vaak specifieke behandelingen nodig hebben om ervan af te komen. Wat kun je doen zodra ze verschijnen?
Uitknijpen?
Allereerst is het belangrijk om te voorkomen dat je milia aanraakt, uitknijpt of probeert te verwijderen. Dit kan leiden tot verwondingen, het risico op infecties vergroten en littekens veroorzaken.
Was je gezicht met een milde zeep die vrij is van vaseline, paraffine en parabenen, en dep je huid voorzichtig droog. Om eventuele irriterende stoffen te verwijderen, kun je overwegen de poriën te openen met behulp van stoom van een gezichtssauna, maar wees voorzichtig, want als het te heet is, kan dit het risico op couperose vergroten.
Daarnaast kun je wekelijks licht exfoliërende producten gebruiken op basis van salicylzuur of glycolzuur met lage concentraties. Dit kan helpen om de ophoping van overtollige keratine in de huid tegen te gaan.
Remedies
Crèmes die retinoïden bevatten, wat een vorm van vitamine A is, kunnen helpen bij het verminderen van milia. Bij het gebruik van producten met dit actieve ingrediënt is het belangrijk om een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor te gebruiken en deze dagelijks aan te brengen om de huid van het gezicht te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Bovendien suggereren sommige onderzoeken dat extracten van kaneel, rozen en honing, die antibacteriële eigenschappen hebben, effectief kunnen zijn bij het aanpakken van bepaalde huidproblemen, hoewel verder onderzoek en bevestiging nodig zijn.
Er zijn ook verschillende natuurlijke remedies die worden genoemd, zoals ricinusolie, appelciderazijn, tea tree-olie, kokosolie, citroensap, suikerscrub, tandpasta en rozenwater, die soms worden geprobeerd bij de behandeling van milia.
Heb jij ooit zelf kleine bultjes op je gezicht zien verschijnen?