Watergruwel is zo’n oud-Hollands gerecht wat vroeger veel werd gegeten, maar tegenwoordig een beetje in de vergetelheid is geraakt. Zonde, want dit was vroeger voor vele toch echt wel genieten! Komt de naam watergruwel je niet bekend voor? In het noorden van ons land wordt het ook wel krentenbrij genoemd. Heb je wel weer in zin in zo’n typisch oud hollands gerecht? Zo maak je het eenvoudig zelf!
De bereiding voor 4 personen:
– 150 gr verse rode bessen
– 150 gr zwarte bessen
– 50 gr gedroogde krenten
– 150 gr parelgort
– 50 gr suiker
– Kaneel
– Nootmuskaat
– 1500 ml water
Lees verder op de volgende pagina voor de bereiding
De bereiding:
– Maak de besjes schoon onder de kraan en verwijder de overtollige steeltjes en baadjes
– Breng de bessen, gedroogde krenten, gort, suiker, beetje geraspte nootmuskaat en kaneel samen met de 1500 ml water aan de kook
– Laat het geheel voor circa 30 minuten zachtjes door stoven.
– Haal het kaneelstokje uit de pan en proef of het gerecht goed op smaak is
– Laat het geheel een nachtje in de koelkast afkoelen
– Is je watergruwel te dik geworden? Voeg er dan wat water of bessensap aan toe
Smullen maar!